Feng Shui – helhet och balans

augusti 10, 2018

Feng Shui kommer från kinesiskan och handlar om hur både människan och djuren påverkas av naturen och det som finns runt omkring oss. Det är egentligen läran om de fem elementen för att på så vis skapa ett helhetsintryck och en balans i vår omgivning. Feng Shui används ofta som en term inom inredning för att skapa ett hem med rätt livsenergi. Dock är det främst i väst som man har anammat feng shui just för hemmet, medan man i Kina och Asien ser det som en vetenskap inom många områden.

Feng Shui i hemmet

När man tillämpar feng shui i sitt eget hem så handlar det till stor del om att färger och möbler ska skapa en balans och ett trivsamt intryck. Dock handlar det mycket om hur man placerar saker och ting på rätt platser samt att ljuset ska kunna nå fram på bästa tänkbara sätt. Rum ska inredas utifrån deras användningsområde – ett sovrum bör helst vara återhållsamt vad gäller starkare färger eftersom det är den plats där sömn och avkoppling spelar störst roll. Enligt feng shui-experter bör man heller inte ha sin dator eller TV i sovrummet, eftersom det avger elektricitet och kan störa nattsömnen.

Feng shui – gör en affirmation

Då hemmet är den plats som en människa tillbringar den allra mesta tiden så är det också av yttersta vikt att det får symbolisera vem man själv är. Helst ska det också symbolisera den man vill vara, vilket leder oss in på affirmationer. En affirmation är en önskan som ständigt måste upprepas för att den ska slå in och genom att leva i en atmosfär som man anser symboliserar en själv, så anser feng shui-entusiaster att man till slut kommer dithän. Vill man till exempel bli friskare så bör man måla eller tapetsera i starkare färger och kanske använda färgglada blommor och energigivande plantor hemma. Samma sak gäller om du är nedstämd.

Om detta stämmer eller inte kan diskuteras. Faktum är att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis på att feng shui fungerar, men mår man bra av att testa så varför inte. Det som sker är ju att man får ett vackert hem efter sin egen smak och det kan ju aldrig vara fel.

Feng shui och kostnader

Många tror att feng shui innebär att man ska göra sig av med rubb och stubb i hemmet för att helt inreda på nytt. Detta behöver absolut inte stämma; en inredning med feng shui kan också bestå av gamla prylar som dammas av och får en ny plats i hemmet. Att inreda på feng shui-vis innebär alltså inte att du behöver be om ett lån från zmarta för att kunna finansiera din dröm.