Minnen med färger

augusti 9, 2018

En stor del av all typ av inredning, vare sig det handlar om hem, skola eller arbetsplats, är vilka färger man vill använda. Skall man måla väggarna vita och smycka dem med ramar och färger eller skall man göra hela rummet till en sprakande färgfest. Det finns inget rätt eller fel i den här frågan, utan det handlar om något som enkelt som personligt tycke och smak.

Många människor föredrar att använda sina favoritfärger när det kommer till valet och över lag kan man säga att de flesta föredrar ljusa miljöer, då det påverkar psyket på ett positivt sätt. Man vill uppleva sin omgivning som luftig och upprymmande, och det kan vara svårt att uppnå med svartmålade väggar och mörka gardiner. Men, som sagt, smaken är som baken och det finns säkert människor som föredrar att vistas i mörkt framför ljust.

Vid val av färger spelar en rad faktorer roll och en viktig sådan som ibland kommer i skymundan är personliga minnen och upplevelser. Man kanske har ett favoritland som man ofta återkommer till eller så har man oförglömliga minnen från en specifik plats. Just detta kan man faktiskt använda som inspirationskälla när man skall måla sitt hem eller sitt kontor och det kan ge så positiva och härliga associationer att man upplever rent välmående när man vistas i lokalen.

Några exempel på färgkombinationer som kan ge just sådana upplevelser är till exempel en resa till Indien. Detta mystiska land, fullt av kontraster, har alltid utmärkt sig för sina vackra färger och ibland okonventionella färgkombinationer, både när det kommer till inredning och kläder, och vill man hämta inspiration härifrån gäller det att vara ganska modig. Orange, purpur och rött är typiskt varma, indiska färger som kan göra ett vardagsrum till en färgsprakande fest som för tankarna till hinduiska

färgfestivaleroch undersköna saris.

Är man en mer sparsmakad person kan lite kallare och renare färger kanske passa bättre. Varför inte en grekisk blåvit inredning som påminner om Kykladiska öar, små fisktavernor utmed vattnet och den grekiska flaggan. Det onda ögat som skyddar mot andras avund eller det Egeiska havet i sin vackraste, djupaste färg? Valet är ditt!

Är man mer av en historiefantast kan man låta fantasin föra en tillbaka till Pompejis magnifika dagar innan det stora vulkanutbrottet. Ett hus med turkosa och röda väggar, målade med tvättsvampmetoden för att ge den lite melerade och oregelbundna effekten, kantade med guldborder? Detta, i kombination med vackra Vaser som för en tillbaka till både svunna tider och den senaste Italiensemestern, blir härligt!

Låt inspirationen flöda när du målar dina väggar – var inte rädd för att riskera lite för ju mer vi vågar desto mer kan vi vinna och det är alltid viktigt att känna sig stark och fri.