Välj rätt färg på väggarna

november 29, 2021

En av de första sakerna du bör göra innan du börjar placera ut dina möbler är att fokusera på väggarna. Ska du måla dessa en viss färg kommer det självklart vara lättare om det inte står en hög med möbler i vägen. Men innan du kan börja måla måste du självklart ha en idé om hur du vill att dina väggar ska se ut.

Måla eller tapetsera?

När du ska välja hur dina väggar ska se ut måste du välja mer än endast färg. Först bör du tänka efter på om du verkligen vill måla rummet eller tapetsera väggarna istället. Ett tips är att du besöker utbudet hos Sandberg tapeter och tar en titt. Vid val av tapeter kan du nämligen få ännu fler alternativ att välja mellan. Det finns alla möjliga färger och mönster.

Väljer du att tapetsera är det dessutom viktigt att du vet vad du gör. Det blir inte snyggt ifall tapeterna sitter snett. Det bästa är att anlita någon som har erfarenheten ifall du känner dig minsta osäker.

Välja färg vid målning

Det är inte alltid lätt att välja väggfärg eftersom det finns så otroligt många att välja mellan. Ljusare färger får oftast rummet att kännas mer öppet och aningen större, medan mörka färger fungerar tvärtemot. De får rummet att kännas mindre istället.

Olika färger genererar dessutom olika känslor, de kan tillsammans med resten av inredningen både stänga ner och öppna upp ett rum. Allt handlar egentligen om hur mörka-, ljusa-, varma-, och kalla nyanser samspelar tillsammans med rummets storlek samt möblerna som finns. Rummets ljusinsläpp kan även spela en viktig roll när du ska välja väggfärg.

Färgprover är ett bra sätt att se ifall färgen är den du vill ha. Men det är inte helt säkert att det fungerar. Trots att du tagit färgprover kan slutresultatet kännas fel när du målat färdigt.

Färgprover

Trots att färgprover inte är helt säkert att det hjälper rekommenderas det ändå att du börjar med detta. När du väljer färgprover, välj då flera olika och inte endast ett. På så sätt får du en idé om hur en rad olika nyanser kommer se ut i rummet. Ett tips är att du även väljer en oväntad nyans. Det kanske visar sig att den färgen passar bättre än de du var som mest intresserad av. Du bör även göra lite research ifall du verkligen inte vet vilka färger som är bäst. Läs även igenom de vanligaste misstagen som finns när det kommer till att välja väggfärg. Det kommer göra det lättare för dig att veta vad som är viktigt att tänka på.

När du sedan målat färgproverna bör du låta de sitta i några dagar. Det kan nämligen se annorlunda ut beroende på hur ljust det är i rummet. Genom att låta färgproverna vara en viss tid får du se hur det ser ut i olika ljus.