Inredning kan skapa känslan av högre takhöjd

april 5, 2021

Taket är något som ofta blir bortglömt, både innertaket och yttertaket. Det är ofta som det faller mellan stolarna att framförallt kontrollera yttertaket. Det är viktigt att minst en gång per år kontrollera att taket inte har några skador och om det finns något som inte är som det ska är det bra att ta tag i det på en gång. Är det så att ditt tak är i behov av en renovering så kan du ta hjälp av takläggare i Uppsala för att få ditt tak fixat på ett professionellt sätt.

Kalla färger skapar rymd

Innertaket är det också många som glömmer bort när det kommer till inredningen i hemmet. Att ha en hög takhöjd är det många som vill ha men det är långt ifrån alla bostäder som har det. Men det finns några inredningsknep att ta till för att takhöjden ska upplevas som högre. Några generella tips som förstärker känslan av högt tak är att inreda med kalla färger. Denna typ av färger framkallar rymd. Det är också en fördel att välja en väggfärg som ger glans. För att rummet ska upplevas som större är det bra att inreda med ljusa färger. Om det är möjligt att byta ut fönsterna är det en fördel att ha stora fönster, helst fönster som går från golv till tak.

Andra inredningstips för en högre takhöjd

Att ha en tavelvägg på väggen ger en illusion av att takhöjden är högre än vad den faktiskt är. För att få bäst effekt av tavelväggen ska du ha en helt rak underlinje och sedan bygga tavelväggen därifrån. Avsluta tavelväggen med tavlor i olika nivåer. Att hänga upp en avlång spegel bidrar också till en upplevd högre takhöjd. Samma gäller med lodräta linjer. Höga växter, till exempel ett stort träd, som sträcker sig uppåt är också ett bra tips. Ännu bättre effekt får du om du väljer ett träd med en smal stam och stor krona. Har du gardiner ska du montera en skena i taket och låta gardinerna löpa från golv till tak. Något annat som du kan göra när du ska inreda ditt hem är att använda takfärg. Använd inte samma färg på väggarna som på taket för att få bäst effekt. Välj helst en ljus färg på taket, en mörk gör att rummet känns mindre och taket lägre. Ett urgammalt trick för att få en upplevelse om att takhöjden är högre är att måla väggfärgen någon centimeter upp på taket.