Olika stilar

september 5, 2018

Det finns väldigt många olika stilar inom inredning, som t.ex modern inredning, lantlig inredning och retro inredningsstil. För att nämna lite av varje om stilarna ovan så till modern inredning då, hur ser den ut? Vad inreder man med?

Den moderna stilen

Möblerna i sig följer ju trenderna, det som är modernt inom inredning just nu. Annars håller den moderna inredningsstilen sig ganska enkel, inte en massa dekorationer och färger över allt. Raka fina linjer och en asymmetrisk balans i möbler och layout.

Den moderna stilen får rummen att se större ut och passar därför väldigt bra som inredningsstil i mindre rum för att ge intryck av att dem ska kännas större. Vitt ger också en känsla av att ett rum kan kännas större så att matcha den moderna inredningen med ett par enkla vita gardiner i t.ex linne gör sig bra tillsammans med den resterande inredningen i den moderna stilen.

Den lantliga stilen

Tänk ett hus på landet, i harmoni med naturen. Känslan av lugn och ro. Jordnära färger och mycket blommigt. Möbler i trä, och gärna lite gammalt och stött, som en känsla av att möblerna har varit med länge och älskats av många. Att kliva in i ett litet kök och mötas av lukten av nybryggt kaffe och en vitmålad lite sliten kökssoffa. Golven är i trä och knakar när man sätter ner fötterna på väg in till ett stort vardagsrum med ljusa tapeter och stora mjuka kuddar som vilar inbjudande i soffan. Det strömmar värme från en öppen spis som brinner lugnt i ena hörnet och ovanpå spisen står vaser uppradade med vackra blommor i.

Retro inredningsstil

Det senaste är det äldsta, gamla möbler får nytt liv och flyttar in i hemmen. Typiska retro möbler är små och lätta och ofta funkis (funktionella). Att fynda gamla möbler på loppis som någon vill bli av med är en som en skatt för den som föredrar retro. Ett gammalt matbord kan snabbt slipas till lite lätt och och få sig några drag vit färg eller träolja så blir de ju nästan som nytt igen. Golven ser ut som ett schackbräde med stora rutor på och köksluckorna påminner om hur det såg ut hos mor- och farföräldrarna, målade i ljus blå eller ljus mintgrön färg Lampskärmar i klara färger med armaturer som matchade tapeterna och gärna med lampskärmarna tillverkade i plast.

Vill man inte flytta hela bostaden tillbaka till 50- talet kan man alltid satsa på den moderna retrostilen med teakmöbler och Skandinaviskt vitt. Något typiskt retro som nu även har tagit sig in i hemmen som inte är i retro stil är sideboarden. Sideboard i teak var en typiskt inredningsdetalj i retro stilen men finns nu även med i många andra stilar och har blivit väldigt populärt i alla möjliga former, färger och material.