Misstagen du vill undvika vid heminredning

augusti 29, 2018

När det kommer till att dekorera och utforma sitt hem finns det mycket att tänka på, och inte blir det lättare om man är två eller fler som ska samsas i inredningsbesluten. Vissa har en tydlig vision medan andra låter dekoren växa fram allt eftersom. Det finns många sätt att gå tillväga på, men för att hjälpa till en bit på vägen följer här en lista på vanliga missar och hur man bäst undviker dem.

Fel färg på fel plats

Skandinavisk inredning är känt för sina ljusa färger, särskilt väggarna brukar gå i olika nyanser av vitt i de flesta hem. Fondväggar blir dock allt vanligare, och fler vågar sätta lite färg i tillvaron. Vissa låter till och med rummen gå i olika färger, vilket kan öka möjligheterna för själva inredningen. Men ett vanligt misstag är att inte tänka till kring valet av kulörer. Olika färger förmedlar olika känslor, så ta dig dit att fundera på vad som passar för rummets ändamål. Det går också att utgå från en viss möbel när det kommer till färgvalet – om favoritfåtöljen är blå kan man låta samma färg synas i till exempel soffkuddar och gardiner. Det syns att man tänkt till när rummet genomsyras av en återkommande kulör.

För mycket av det goda

En bra inredning handlar inte bara om att se bra ut – den måste vara funktionell. Tänk över vad som behövs i rummet, med hänsyn till dess storlek, innan det fylls med möbler. För mycket möbler skapar oreda och tar onödig plats – underskatta inte vikten av öppna ytor. Det kan få rummet att se större ut, och gör det ofta lättare att navigera i hemmet. Samma sak gäller med dekorationer – även om du är en samlare är det kanske inte nödvändigt att låta alla föremål stå framme. Tänk till kring sakerna om de verkligen är nödvändiga eller betydelsefulla, och försök hålla fria ytor. Förutom att hemmet ser mindre belamrat ut kommer det att underlätta ordentligt vid städning.

Ett enda urval

Det kan låta som ett enkelt och smidigt alternativ att gå till ett enda varuhus och införskaffa all sin inredning, men resultatet lär bli ett högst opersonligt hem. Det är en bra idé att inte införskaffa all sin dekor på samma gång, då det är lätt att köpa saker som i slutändan inte platsar. Genom att besöka hemsidor för inredning, och olika butiker, får du inte bara inspiration utan ett betydligt större urval. Då kan du finna just de möbler och detaljer som får hemmet att kännas som ditt eget.

Ljusinsläpp och belysning

Även om du lyckats med en fantastisk dekor kommer ingen kunna njuta av den om ljuset i rummet är undermåligt. För att inredningen ska komma till sin rätt behöver det finnas rätt slags belysning, både för trivsel och funktion. Stämningsbelysning är viktigare i vissa rum än andra, medan arbetsbelysning behövs i hela hemmet. Olika slags lampor bidrar med olika typer av ljus, och även placeringen är avgörande för hur rummet upplevs. En blandning av dold belysning och vackra lampor kan förhöja trivseln radikalt!