Fri frakt över 2000 kr      Maxfrakt 59 kr      14 dagars ångerrätt      Fria byten      Faktura 0 kr

THE STORY

Sverige 1907. Hjalmar Gustafsson plöjer jorden på Bolströ gård i Västmanland. Det är missväxt och svåra tider. Familjen har knappt mat för dagen. En kväll drämmer Hjalmar näven i bordet. Nu får det vara nog. Den lilla familjen säljer gården och ger sig av. På andra sidan Atlanten väntar ett nytt liv.

 

Drömmen om Amerika

Familjen hamnar i Lakewood, utanför Denver i Colorado. Hjalmar brukar den orörda jorden. Om vintrarna hugger han timmer i skogen. Han bygger boningshus, ladugård, redskap och möbler. Sonen Einar växer upp på gården och lär sig snabbt hantverket. Behöver han en pall så går han ut i snickeboa och hyvlar till en.

Einar förälskar sig i grannflickan Ella, vars föräldrar gjort samma resa över Atlanten. Hon är ung och vacker och bär på en indiansjäl. Hon är vän med Ashkii, en indiankvinna från apachestammen. Ashkii lär henne naturen och visar hur man handskas med buffelhud. Indianerna präglar deras liv i sekelskiftets Amerika. De lever nära naturen och brukar sin jord. Men hemlängtan är stor och i slutet av trettiotalet återvänder de till Sverige. Med sig hem har de den amerikanska drömmen. Och ett nyfött barn, Per-Axel.

De bygger Långbo gård, bara två mil från Einars barndomshem i Västmanland. De har kor, höns och hästar. De odlar potatis, grönsaker och havre. Per-Axel börjar tidigt arbeta på gården och växer upp nära naturen. Så småningom träffar han sin blivande hustru, Margareta. Tillsammans får de en son, Tobias, som en vacker dag skulle starta en säng- och inredningsbutik i Kristianstad.

 

Lakewood

Av farfar lärde sig Tobias hur viktigt det var att välja rätt material när man bygger saker. Tog man en träbit så tog man en bra träbit. Redan som 4-åring lärde sig Tobias att En var det bästa träslaget för att göra smörknivar. Det är ett segt och tätt virke som inte suger åt sig vätska. Dessutom är det ypperligt till pilbågar.

Av farmor lärde sig Tobias att väva egna trasmattor och dukar. Hon lärde honom att välja rätt material och sticka varma kläder. Hon visade honom naturen och skogens skafferi. Det skulle aldrig falla henne in att köpa en syltburk. Det fanns ju i skogen: hjortron, hallon, blåbär, lingon. Hon var en riktig krutkärring, styrde och ställde på gården. Plötsligt kom hon ut med plastpåsar och sa: Nu ska vi plocka nässlor! Hon kände naturen och visste när nässlorna var späda nog att skördas.

På en av sina många resor träffar Tobias sin kärlek, Carola. En äventyrslysten tjej som ständigt söker nya designskatter. Hon är kreativ och varm, ser världen med nya ögon, inspirerad av sin tid på Key West i Florida och den lilla fiskebyn Marblehead i Massachusetts. De flyttar till Skåne och sätter spaden i jorden. 2013 öppnar de dörren till Lakewood Beds & Living, En säng- och inredningsbutik där all historia, alla resor, alla erfarenheter och alla upplevelser förenas i äkta kärlek. De lever sin dröm. Och tillverkar sängarna själva, precis som på farfars tid.

 

FARFAR OCH JAG

Jag minns min farfar Einar med stor värme. Han var en kortvuxen man med ett stort hjärta. Han bar alltid snickarbyxor och keps. Tumstocken var alltid nära till hands. 

 

Byggde allt själv

Han byggde Långbo gård i Västmanland. De hade kor, höns och hästar. De odlade potatis, grönsaker och havre. Om vintrarna högg han timmer i skogen. Han byggde allt själv: boningshus, ladugård, verktyg och möbler. Jag var jämnt med min farfar när han snickrade. Redan som 4-åring lärde jag mig att En var det bästa träslaget att göra smörknivar av. Det är ett segt och tätt virke som inte suger åt sig vätska. Dessutom är det ypperligt till pilbågar.


Slumrade till i hammocken

Det var hårt arbete på gården, från morgon till kväll. Men farfar var alltid glad. Han påstod att det var hans närhet till marken (han var ju knappt 1,60 lång) som gjorde att han kunde se när sådden skulle skördas. Einar var svag för sötsaker och njöt av farmors tårtor vid uteplatsen vid bäcken som rann genom gården. Efter fikan lade han sig i sin egenbyggda hammock, drog ner kepsen och slumrade till några minuter. Tills farmor fick ut honom i arbete igen.

 

FARMOR OCH JAG

Farmor Ella var en riktig krutgumma. Hon gick upp halv fem på morgonen för att mjölka korna. Hon hade en gäll röst som hördes över hela gården när hon kallade på korna.


Vävde egna trasmattor

Hon var väldigt bestämd och styrde och ställde på gården. Men hon hade ett varmt hjärta och var glad för jämnan. Hon höll igång hela dagen och stickade alltid framför brasan på kvällen. Redan som liten lärde farmor mig att väva egna trasmattor och dukar. Hon berättade vilket tyg som fungerade till vad och lärde mig att välja rätt material.


Visade mig naturen

Farmor kände naturen och visste när det var dags att skörda. Hon hade en egen jordkällare med potatis, saft och sylt. Vi var ofta ute i skogen tillsammans och plockade bär. Det skulle aldrig falla henne in att köpa en syltburk. Det fanns ju i skogen: hjortron, hallon, blåbär, lingon. Hon levde nära naturen och avslutade ofta sommardagarna med ett nakenbad i bäcken.

 

//Tobias Groth

 


 

 

Produkter