Fri frakt över 2000 kr      Maxfrakt 59 kr      14 dagars ångerrätt      Fria byten      Faktura 0 kr

Tobias & Carola Groth

 

THE STORY

Sverige 1907. Hjalmar Gustafsson plöjer jorden på Bolströ gård i Västmanland. Det är missväxt och svåra tider. Familjen har knappt mat för dagen. En kväll drämmer Hjalmar näven i bordet. Nu får det vara nog. Den lilla familjen säljer gården och ger sig av. På andra sidan Atlanten väntar ett nytt liv.

Drömmen om Amerika.

Familjen hamnar i Lakewood, utanför Denver i Colorado. Hjalmar brukar den orörda jorden. Om vintrarna hugger han timmer i skogen. Han bygger boningshus, ladugård, redskap och möbler. Sonen Einar växer upp på gården och lär sig snabbt hantverket. Behöver han en pall så går han ut i snickeboa och hyvlar till en.

Einar förälskar sig i grannflickan Ella, vars föräldrar gjort samma resa över Atlanten. Hon är ung och vacker och bär på en indiansjäl. Hon är vän med Ashkii, en indiankvinna från apachestammen. Ashkii lär henne naturen och visar hur man handskas med buffelhud. Indianerna präglar deras liv i sekelskiftets Amerika. De lever nära naturen och brukar sin jord. Men hemlängtan är stor och i slutet av trettiotalet återvänder de till Sverige. Med sig hem har de den amerikanska drömmen. Och ett nyfött barn, Per-Axel.

De bygger Långbo gård, bara två mil från Einars barndomshem i Västmanland. De har kor, höns och hästar. De odlar potatis, grönsaker och havre. Per-Axel börjar tidigt arbeta på gården och växer upp nära naturen. Så småningom träffar han sin blivande hustru, Margareta. Tillsammans får de en son, Tobias, som en vacker dag skulle starta en säng- och inredningsbutik i Kristianstad.

Lakewood.

Av farfar lärde sig Tobias hur viktigt det var att välja rätt material när man bygger saker. Tog man en träbit så tog man en bra träbit. Redan som 4-åring lärde sig Tobias att En var det bästa träslaget för att göra smörknivar. Det är ett segt och tätt virke som inte suger åt sig vätska. Dessutom är det ypperligt till pilbågar.

Av farmor lärde sig Tobias att väva egna trasmattor och dukar. Hon lärde honom att välja rätt material och sticka varma kläder. Hon visade honom naturen och skogens skafferi. Det skulle aldrig falla henne in att köpa en syltburk. Det fanns ju i skogen: hjortron, hallon, blåbär, lingon. Hon var en riktig krutkärring, styrde och ställde på gården. Plötsligt kom hon ut med plastpåsar och sa: Nu ska vi plocka nässlor! Hon kände naturen och visste när nässlorna var späda nog att skördas.

På en av sina många resor träffar Tobias sin kärlek, Carola. En äventyrslysten tjej som ständigt söker nya designskatter. Hon är kreativ och varm, ser världen med nya ögon, inspirerad av sin tid på Key West i Florida och den lilla fiskebyn Marblehead i Massachusetts. De flyttar till Skåne och sätter spaden i jorden. 2013 öppnar de dörren till Lakewood Beds & Living, En säng- och inredningsbutik där all historia, alla resor, alla erfarenheter och alla upplevelser förenas i äkta kärlek. De lever sin dröm.

Och tillverkar sängarna själva, precis som på farfars tid.

 

Produkter