Inredning utomlands

december 1, 2018

Befinner du dig i startgroparna inför att köpa en bostad utomlands? Har du blivit förälskad i ett land eller ett område och funderar på att köpa en semesterlägenhet? Kanske har du börjat titta på hus eller lägenhet på internet och funderar på ett annorlunda liv. Det viktigaste vid köp av en bostad utomlands är såklart att hitta rätt objekt, ett hem i ett bra område som passar dig och dina förutsättningar. I första fasen handlar det om att själva huset eller lägenheten ska vara i gott skick och hålla en bra standard. Till hjälp när du letar finns en uppsjö av bostadsmäklare på nätet. Mowido.se samlar bostadsannonser från registrerade mäklare, så ett besök på denna webbplats kan vara ett bra ställe att börja på.

 

När du väl hittat ditt drömboende är det dags att fundera över hur du ska inreda ditt hem. Det är nu det blir riktigt spännande, eftersom inredningsmöjligheterna varierar stort beroende på vilket land ditt hem ligger i. Det är nämligen inte alls säkert att förutsättningarna är desamma som i Sverige. Utomlands finns alltså helt andra vanor och regler än de som vi är vana vid, därför kan det vara en god idé att sätta sig in i hur olika bostäder är utrustade runt om i världen. Här går vi igenom några exempel.

 

Storbritannien

Var beredd på att det med stor säkerhet ligger heltäckningsmattor i nästan alla rum. Britterna älskar heltäckningsmattor eftersom många bostäder dras med kalla golv. Bli inte förvånad om även badrummet är täckt med matta. Det är ovanligt med kakel och klinkers i badrummen och även trägolv kan man hitta här.

Spanien

Södra Europa har ett varmare klimat än Sverige, därför är de flesta hus i Spanien inte så välisolerade som våra är. Vattenrör och annat är därmed dragna annorlunda. Istället för att öppna upp och släppa in värmen och ljuset, som vi svenskar gärna gör, har man ofta persienner för att hålla rummen inomhus svala. Generellt spenderar spanjorerna inte så mycket av sin fritid i sina hem, istället umgås man utomhus. Många upplever spanska hem som ganska “omysiga” och mörka.

Thailand

I Thailand är det idag inte tillåtet för utlänningar att äga mark. Du får köpa och äga ett hus, men alltså inte marken det står på. Istället löser man det hela genom att leasa marken på ett antal år. Markägaren tar då ut en avgift för skötsel och underhåll varje månad. Inomhus är golven i hus och lägenheter ofta belagda med klinker. På grund av det varma klimatet brukar thailändska hus vara anslutna till en uteplats, där man spenderar mycket tid.

Japan

Många av bostäderna här är små, med våra mått mätt. Eftersom japaner är trångbodda är inredningsstilen ofta minimalistisk och funktionell. Skjutdörrar, som tar mindre plats än traditionella dörrar, är populära och det är vanligt att använda vikskärmar för att skärma av en del av ett rum. Om du är van vid att ha mycket prylar och prydnadssaker, får du tänka om ifall du ska bo i Japan.