Inred med böcker

oktober 11, 2018

Få inredningsdetaljer kan skapa lika mycket hemkänsla som böcker, samtidigt som de böcker du har också berättar något om dig själv. De flesta av oss fyller bokhyllan med böcker vi fått i present blandat med böcker vi själva köpt eftersom vi velat läsa dem. Det är med andra ord vanligen läsandet som står i fokus när vi väljer böcker, inte inredningsplaner. Ändå utgör böcker ofta en väsentlig del av vårt hem, vare sig bokhyllan är ett blickfång eller fungerar mer som en bakgrund. Här kommer några tips på hur du kan arbeta mer aktivt med böcker i inredningen.

Bokhyllor

Oavsett om din bokhylla är en skranglig Ikeahylla du släpat med dig sedan tonåren eller en gedigen platsbyggd sak fylld med världens bästa böcker är det en stor möbel (eller flera) som upptar en del plats i rummet. Varför inte se till att du har en bokhylla som matchar stilen i ditt hem? Om du älskar böcker kan du låta dem ta plats i inredningen genom att sätta upp bokhyllor från golv till tak längs en vägg i vardagsrummet och placera en mysig läsfåtölj och en gammaldags läslampa framför. Du kan också ställa bokhyllorna i ett hörn eller bygga dem runt ett fönster för att skapa en hemtrevlig läshörna. Är du tvärtom inte någon bokmal, eller kanske föredrar att läsa på plattan, kan du inreda enkelt och luftigt med några ljusa, väggfasta hyllor där du varvar böcker, krukväxter och konstföremål. Om du drömmer om att inreda ett helt rum till bibliotek kan du överväga att låna pengar för att förverkliga din dröm.

Vad säger bokhyllan om dig

Förr hamnade gäster ofta framför cd-hyllan, men i dag är det många som rensat ut sina skivor. Framför bokhyllan kan de fortfarande stanna och se vad du läser för böcker. Är du säker på att Grottbjörnens folk och Clownen Jac är de böcker som du älskar allra mest? Minns du ens vad de handlade om? Ibland är det helt enkelt smart att rensa bokhyllan på böcker vi troligen aldrig kommer att läsa om och som inte längre säger något om oss själva.

Böcker på display

Om du vill att böckerna ska berätta något om dig och vem du är kan du välja att ha några utvalda titlar på display. Du kan använda dem som en inredningsdetalj, till exempel genom att stapla några böcker på pianot eller ett fönsterbord eller genom att ha en smal tavellist i köket där du sätter upp de böcker som intresserar dig just nu.

Organisera och dekorera bokhyllan

Att ordna böckerna efter bokryggens färg är en klassiker i inredningssammanhang. Är du inte färgtypen kan du istället sortera dem efter ämne, författare – eller varför inte storlek. Om du vill ha böckerna intryckta mot väggen kan du dekorera framför dem, till exempel med litteraturrelaterade konstföremål eller med ljusslingor.